Stockholmsmässan tvingas ställa in Antikmässan 2021
Stockholmsmässan tvingas ställa in Antikmässan 2021

Nu står det klart att Stockholmsmässan tvingas ställa in kommande upplaga av Antikmässan – Nordens största antikmarknad. Nästa upplaga av Antikmässan går därmed av stapeln den 17-20 februari 2022.

 

Antikmässan, som i vanliga fall arrangeras i februari varje år, startade 1978 och har växt till att bli en av Stockholmsmässans mest populära event. På mässan i februari i år samlades nära 27 000 besökare och dryga 800 utställare för att bedriva handel, få inspiration och nätverka. Det unika med Antikmässan jämfört med andra mässor är att allt på mässan är till salu och går att köpa på plats. På grund av rådande läge i Sverige och världen och med de restriktioner som regeringen tvingats inför har Antikmässan i samråd med SKAF (Sveriges konst– och antikhandlareförening), FAK (Förenade Antik- och Konsthandlare) och andra delar av branschen tagit beslut om att ställa in Antikmässan 2021. Nästa planerade genomförande av Antikmässan blir därmed den 17-20 februari 2022.

 

– Det har varit ett komplext pussel att försöka få ihop eventplaneringen för våren 2021, särskilt som förutsättningarna förändrats konstant. Vi har haft en nära dialog med både samarbetspartners och utställare som varit tydliga med att den fysiska mässan är avgörande och kan inte ersättas med digitala alternativ. Med den här framflyttningen till 2022, hoppas vi förbättra förutsättningarna både för våra utställares affärer och våra besökares totalupplevelse, säger Markus Ölmefors, projektledare för Antikmässan.

 

– För många aktörer är Antikmässan årets enskilt största försäljningstillfälle. En inställd mässa drabbar hårt en bransch där många redan går på knäna. Samtidig har vi inget val, vår bransch måste likt andra förhålla oss till det läge som råder i vårt land. Enda sättet just nu är att se till att man har en digital närvaro och strategi och samtidigt hitta orken att kraftsamla för framtiden. För det kommer en tid efter Covid-19 och då kommer längtan efter mässor och att få uppleva tingens teater på riktigt vara enormt, säger Pontus Silverstolpe, grundare av Barnebys, världens största söksajt för konst, design, antikviteter och samlarföremål.

 

Trots att själva Antikmässan inte genomförs under 2021 så är planen att synas på olika sätt under året. Detta genom olika mindre aktiviteter, för att stimulera branschen och försöka skapa platser där antikvitetsintresserade människor kan mötas under säkra förhållanden.

 

– I somras lanserade vi Antiksommar i Sverige; en interaktiv karta där man kunde hitta våra utställare och deras butiker, gallerier och försäljningar som hade öppet under sommaren över hela Sverige. Det är ett av flera sätt som vi på Antikmässan kan hjälpa till att stötta branschen i denna utmanande tid, avslutar Markus.

 

Källa: Mynewsdesk