“50 000 besökare kom till vår första mässa”
“50 000 besökare kom till vår första mässa”

Hallå där Jacob Ryder, ansvarig för Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg! Mässan fyller 60 år i år och den 2 februari slår ni upp portarna – hur kommer jubileet att firas?

– Det kommer att bli både festligt och kul, med jubileumsdagar måndag-onsdag under mässans inledande vardagar! I vårt jubileumscafé kommer vi att visa hur båtlivet såg ut för 60 år sedan, med båt- och mässbilder från varje årtionde från starten och fram till idag. Besökarna får rabatterad entré och går in för 60 kronor de här dagarna och så satsar vi på fler aktiviteter och upplevelser än någonsin under årets mässa!

 

Vad blir det för aktiviteter?

– Utöver att vi pushar lite extra för våra klassiska träbåtar, kan besökarna även tävla i kappsegling med radiostyrda båtar i segelbåtsbassängen. Vi lanserar Mäklarbryggan där vi förmedlar bättre begagnade segelbåtar och för de som är nyfikna på sportfiske kan man få tips av experterna i Dragbassängen. Nordens första yoga-SUP kommer att demonstreras och i Lilla båtvarvet får barnen bygga och ta med sig sin egen båt hem. Nytt för i år är även vår restaurang Beach Club med strandtema. Och så kommer vi att visa runt 400 båtar – det blir både fler motor- och segelbåtar än i fjol. Mässan är helt slutsåld, det finns inte en utställarplats kvar!

 

Hur såg det ut när mässan öppnade för 60 år sedan?

– Intresset för båtar var jättestort även då! Hela 50 000 besökare kom till vår första mässa, som invigdes av dåvarande landshövding Per Nyström den 31 mars 1960. Vi hade strax över 200 utställare på plats och det mesta som visades då var träbåtar. I år kommer ca 300 utställare att visa båtar i trä, plast, glasfiber och aluminium – cirka 50 av dem är premiärer. Dessutom har vi betydligt mer tillbehör på mässan idag och visar även andra båtsporter, som t ex vattenskoter, surfing och sportfiske.

 

Finns det någon utställare som har varit med sedan starten?

– Ja, två stycken faktiskt. Familjeföretagen Comstedt och Carlanders Båtvarv, som har varit med på varje mässa sedan 1960. Yngve Carlander, som idag är 93 år, har lämnat över verksamheten till sina barn, men är fortfarande med på mässan. Vi räknade ut att han har tillbringat ungefär tre år av sitt liv här på Båtmässan!

 

Vad ser du mest fram emot med årets jubileumsmässa?

– De personliga mötena som uppstår på mässgolvet. Någon hittar drömbåten inför sommarens båtäventyr, en annan kanske anmäler sig till en kurs i segling och en tredje får upp ögonen för sportfiske. På Båtmässan får man massor av inspiration och ett tips är att bege sig till vår stora scen där det dagligen bjuds på spännande berättelser och handfasta råd inför årets äventyr vid, på och i vattnet.

 

Båtmässan 2019 arrangeras 2-10 februari på Svenska Mässan i Göteborg.

 

Källa: MyNewsdesk/Svenska Mässan