x

Håll dig uppdaterad om
vad som händer i mässverige

Nyheter

Byggstart nästa vecka

2018-05-30 07:05:51
Nyköpingsbon Joakim Eklöf och hans sambo Sofia Berglin står i begrepp att börja bygga sin fjälldröm. Andra helgen i juni är det byggstart för deras fritidshus i norra Dalarna.  Paret har förvärvat en tomt på Idre Himmelfjäll - Sveriges nyaste och hetaste fjällanläggning.

En familjesaga i fyra årstider

I över 30 år har visionären, grundaren och forne storägaren av Idre Himmelfjäll, Staffan Derning arbetat för att genomföra sin vision tillsammans med samebyn och lokala företagare.  - Det var som att jag fick Moses stentavlor i huvudet, när jag för första gången stod på Himmelfjälls topp 1989. Lättare sagt än gjort, marken var inte till salu, och det var både naturreservat och renbetesland. Men idag börjar konturerna av Dernings dröm att skönjas. Skidanläggningen öppnar till julen 2019 med ett 20-tal nedfarter och nära 300 av de totalt 1000 tomterna är redan nu sålda.  

Derning har hela tiden haft en tydlig vision med området. Mer magi, mer naturupplevelse, mer genuint. En vintervecka med familjen ska vara exotisk, man ska känna att man byter miljö. Det ska inte vara samma stormarknad, bensinstation eller matställen som hemmavid. Samarbetet med Idre Sameby är genomgående i hela projektet och manifesteras i Idre Sapmilodge, en 20 meter hög kåtliknande byggnad med bland annat restauranger och butiker med samisk prägel.

 

Lugnet lockar

 

Åter till Joakim som alldeles strax ska börja bygga. På frågan om vad som lockade honom till Himmelfjäll kommer svaret snabbt: - Lugnet! Min chef hade redan byggt ett hus där uppe och jag attraherades av lugnet. Man bara är. Det är familjevänligt och annorlunda. Det är ju inte Sälen direkt och då menar jag det till Himmelfjälls fördel.

Familjen älskar skoteråkning och slalom och de får sina lystmäten mättade i området. Ett garage står på önskelistan inför bygget och Hudikhus som utför lejonparten av arbetet var den husleverantör som bäst kunde tillgodose familjens önskemål.

 

Kravspecifikation

 

Joakim och Sofia har gjort sin läxa och intervjuat andra stugägare kring vad man bör tänka på inför en satsning som detta ändå innebär. Det resulterade i specifika krav på tex två badrum så att gäster kan nyttja en toalett även om andra i sällskapet bastar. Det blir alltså ett badrum på vardera våning. Stugan är på ca 110 kvm i två plan med en öppen planlösning, sociala ytor, en centralt placerad kamin och stora fönster med vacker utsikt. Huset får en härlig timmerpanel i dova toner som smälter in i miljön. Eventuellt kommer familjen att göra vissa saker interiört själva och Joakim planerar att använda någon typ av vildmarkspanel i innertaken. – Det ska vara trä, inga gipsskivor eller sådant som man har hemma.

På Himmelfjäll finns ett ambitiöst designprogram som alla tomtägare måste förhålla sig till. I korthet kan man sammanfatta det med att husen skall smälta in i omgivningarna och materialen och färgerna ska sträva efter att vara så naturliga som möjligt.

 

Fritidshusmässa

 

Eftersom nära 300 tomter är sålda redan idag är behovet av entreprenörer i det närmaste oändligt. För att möta efterfrågan och skapa en mötesplats för tomtägare och leverantörer hålls i dagarna en mässa på Himmelfjäll. Den 2-3 juni genomförs Fritidshus & Friluftslivsmässan för första gången och ca 120 utställare inom gebitet husbyggnation finns samlade på plats för den som har eller planerar att skaffa ett fritidshus.         

Mässgeneral Hasse Johansson är förväntansfull inför premiären. – Vi serverar ett smörgåsbord med kvalitativa utställare inom hus, bygg, renovering, inredning, markarbeten och liknande. Inte bara Himmelfjäll är vår partner på mässan, utan även Idre Fjäll och Fjätervålen deltar. Viljan att verka tillsammans för en utvecklig av regionen är stark och det känns fantastiskt att vara en del av det. Om Du också känner så är Du välkommen att besöka mässan. Hoppas vi ses!

Mässan erbjuder också en titt in i ett 10-tal visningshus av olika storlek och stil. Bland annat får besökaren kika in i Joakims chefs hus som är ett av de större i området. Den rundtimrade stugan har en veranda som sträcker sig hela vägen runt huset och på den finns utöver sedvanliga utemöbler och grillar en rund bastutunna samt en badtunna. Utsikten är magnifik mot norska gränsen. Inne i huset möts man av en (uppstoppad) björn, moderna möbler och genuin snickarglädje.    

 

Text: Maria Spring

   

Dela:
SENASTE NYTT
11.08.2018 - Pressmeddelande
07.06.2018 - Pressmeddelande
30.05.2018 - Pressmeddelande
23.05.2018 - Pressmeddelande
18.05.2018 - Pressmeddelande
12.03.2018 - Pressmeddelande
26.01.2018 - Pressmeddelande
05.01.2018 - Pressmeddelande
07.11.2017 - Pressmeddelande
06.11.2017 - Pressmeddelande
AKTUELLT
ANNONS
NYA I FÖRETAGSREGISTRET
Lokaler
ANNONS
Hitta oss på Facebook
MÄSSERBJUDANDEN
KLICKTOPPEN