x

Håll dig uppdaterad om
vad som händer i mässverige

Nyheter

Lyckas som utställare med Mässguru

2017-02-20 16:11:20
Mikael Jansson liknar ett lyckat mässdeltagande vid en lyckad pjäs.
     - Det räcker inte att ha en snygg scen, man måste ha bra skådespelare också. Receptet lyder: Förberedelse, förberedelse och sedan lite mer förberedelse.


Mikael Jansson har arbetat med mässor sedan 1986, och har lång erfarenhet av att coacha företag till lyckade mässor. Hans fru Maria Jansson, medförfattare, bidrar med erfarenheter som mässbesökare. Nu har deras bok, Mässguru, kommit ut.

Varför skriva en bok om mässor?

- För att det finns ett behov, redan 2004 räknade man till 35000 företag som varje år ställde ut på mässor. Det är en jätteinvestering, både tidsmässigt och ekonomiskt. Många mässböcker är tråkiga, och går in på detaljnivå men missar helheten, säger Mikael Jansson.

Vilka faktorer ger maximal utdelning?

- Det visuella, att det är tydligt. Eller helst extremt tydligt. Du måste sticka ut från mängden. Alla har ungefär samma argument, men det ska inte bara vara uppmärksamhet ”bara för att”, utan det handlar om att förstärka ditt budskap.
     Produktdemonstrationer är absolut inte omoderna, men bör helst ha en annorlunda touch. Mikael Jansson nämner en tank med vatten där en dykare fick gå ner och hämta läskburkar, som ett udda exempel.

Vilket är det typiska misstaget som mässdeltagaren gör?

- Den fokuserar bara på montern och inte det runt omkring. Montern är scenen på en teater, men viktigast av allt är ju skådespelaren. Ett annat vanligt fel är att man har personer som inte är vana vid att arbeta i en monter. Det är viktigt att komponera ihop teamet. En säljare som snabbt kan fånga folks uppmärksamhet och kanske en teknisk expert behövs för särskilda frågor.

Hur viktigt är det att bjuda på mat?

- Viktigare än man tror. Det räcker inte att servera kaffe, det måste vara mässans bästa kaffe och det ska förstärka din profil. Det kan absolut funka med korv och bröd, bara det är genomtänkt.

Hur skiljer sig den svenska mässkulturen från den internationella?

- I Tyskland kan du lättare se på kläderna vilken befattning personen har, i Sverige är det generellt mer avslappnat. I Tyskland skickar man också oftare ledningen på mässan. I Peking kan du inte bara gå fram till montern och presentera dig, det väntar en process av hövlighetsprocedurer för att hitta rätt person. Asiatiska utställare i Sverige sitter ofta långt in i montern och väntar på att besökaren ska ta kontakt.

Och till sist, tipsar han: Glöm inte svenskarna när du är i utlandet.
     - När svenska företag ställer ut i Tyskland kan de räkna med att andra svenska besökare kommer att komma fram till dem. En svensk hittar alltid till H&M:smonter”, säger Mikael Jansson.

Fotnot: Mässguru kom ut i en första upplaga redan 2004. Nya upplagan är omskriven och uppdaterad med aktuella exempel från hela världen. Den innehåller också tips och råd om hur man kan använda sociala medier i samband med en mässa.Mer information om boken: 
http://roostegner.se/book/massguru-sa-lyckas-du-som-utstallare-fran-ide-till-succe/

Om du vill intervjua Mikael Jansson eller önskar recensionsexemplar, kontakta:
Sarah Nylund
PR-kommunikation 
Roos och Tegnér
070-378 03 58
sarah.nylund@roostegner.se


Dela:
SENASTE NYTT
11.08.2018 - Pressmeddelande
07.06.2018 - Pressmeddelande
30.05.2018 - Pressmeddelande
23.05.2018 - Pressmeddelande
18.05.2018 - Pressmeddelande
12.03.2018 - Pressmeddelande
26.01.2018 - Pressmeddelande
05.01.2018 - Pressmeddelande
07.11.2017 - Pressmeddelande
06.11.2017 - Pressmeddelande
AKTUELLT
ANNONS
NYA I FÖRETAGSREGISTRET
Lokaler
ANNONS
Hitta oss på Facebook
MÄSSERBJUDANDEN
KLICKTOPPEN